Så tillverkar du tabletter i samma tablettmaskin

En maskin kan i vissa fall vara lämplig till flera olika projekt. Om man ska göra tabletter så måste man tänka i andra banor.

Tabletterna kan ju blandas ihop. Man får inte blanda flera ingredienser i samma tablettmaskin.

När du gör tabletter ska du tänka på det här

Innan man börjar pressa nya tabletter så ska man alltid se över de ytor som ska användas för produktion. Om det rör sig om stora produktioner kan du behöva en checklista.

Kanske saknar du en ingrediens eller två? Din tablettmaskin får inte innehåller några rester. Alla ytor ska vara rena.

Ta en ingrediens åt gången. Att jobba metodiskt minskar riskerna. Producera inte mer än en tablett i taget. Detta för att helt utesluta att blandning uppstår.

När du är klar ska du tvätta alla maskiner, även de som inte använts. Det kallas GMP, Good Manufacturing Practice (god tillverkningssed), och fungerar. Det hindar att misstag uppstår. För att vara på den säkra sidan kan du journalföra det också.

Använd detta under produktionen

Innan du börjar tillverka tabletter måste du se till att verktygen är rena. Vi människor är ju också en form av verktyg. Det är viktigt att du är korrekt klädd.

Linne är ett material som inte fäller. Det är också bra att se till att de som jobbar med en tablettmaskin är väl klädda. Kroppsdelar bör täckas av arbetskläderna. Att tvätta händerna ska vara en rutin. Då landar inga virus i medicinen.

När man är klar kan man dra igång en tvättmaskin. Man bör byta till nya kläder då en ny produktion av tabletter drar igång. När det inte går att tvätta. Vissa tvättmedel blir kvar på kläderna.

Förutom rena kläder så är det också viktigt med skyddsutrustning för personal. Handskarna måste vara av bra kvalitet. Då är alla skyddade.

Ha också rätt skor på dig. tablettmaskin
Du behöver ju bra stöd när du står vid tablettmaskinEN. Du kan använda skor som inte exponerar foten och tårna.

Att jobba med droger

tablettillverkning

Vissa preparat är extra känsliga vid själva överföringen. Tänk på det när du använder hormoner med levande mikroorganismer. Då måste du skydda dig.