Det går att söta genom sötningsmedel på något nyttigare vis än med socker

Går det att njuta av livet utan att söta?

Idag finns det många olika sötningsmedel som inte gör att man ökar i vikt. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.

Men sackarin är absolut icke det enda eller ens det bästa alternativet för vanligt socker.

Sackarinet upptäcktes redan under 1800-talet och är en form av sötningsmedel som många använder i kaffe och te istället för socker. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.

Det är också därför som sackarinet ofta användas av diabetiker. Sackarinets sötningseffekt på cirka 500 ggr mer är socker, är smått otrolig men tyvärr finns det en bismak av metall som inte uppskattas av alla.

Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.

En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. Det är inte konstigt att Sukralos smakar som rent socker eftersom det är gjort av socker. Ytterligare ett sötningsmedel är Cyklamat som dock är svagare än Sukralos.Cyklamat ett samlingsnamn för olika salter som används som sötningsmedel och har runt 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.

Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. Aspartamet kommer vid användning att brytas ner till fenylalanin och det är vanligt förekommande i produkter som marknadsförs som bättre för den som vill gå ner i vikt.

Nackdelen med Aspartam är att den smakar en del kemiskt.

Det finns dessutom medel som är naturliga och därför otroligt mycket populära

Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.

Många användare av olika sötningsmedel blev glada när Stevia – eller sötflockel som det också kallas – introducerades på öppna marknaden.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.

Sötar du med Stevia kanske du märker en lätt bismak av lakrits. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.

Om inte Stevia “faller dig på läppen” kanske du istället ska prova Erytritol ett naturligt sötmedel du annars hittar i äpplen och päron. Smakar som socker och ser dessutom som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.

Liksom Sukralos är Erytritol svårt att hitta i butiker men båda finns online både på prisad och allt-fraktfritt.se.

Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.

Om du inte gillar stevia och andra naturliga alternativ så kan du definitivt använda kända preparat som sackarin och sukralos. Välj utifrån din smak så att du får smaken som trots allt är så viktig då man vill ersätta sockret med något bättre.