Bättre och sämre socker

Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.

Socker är sött samt energirikt och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar brukas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns flera olika sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.

Vi stoppar i oss allt för mycket socker eller kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte sunt.

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler vilket du inte finner i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på lite skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ca 9% är sockerarter, resterande är fibrer.

Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera skilda livsmedel så att tillverkarna kan skrävla med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med flera olika namn

Strösöt ser ut och smakar som socker – men har endast ca 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.

Inga kalorier samt noll GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och innehar samma granulering som strösocker.

Förekommer naturligt i päron, meloner och svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullständigt sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, helt kolhydratfria, ger blott sötman och är perfekt till kaffe, te och liknande.

Sacketter ger enbart sötman.

Vill man dessutom ha “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligen med hjälp av syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en väldigt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.

Maltodextrin tillämpas framförallt som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp hastigt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin runt 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, inte en laxerande effekt vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ungefär 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Debatten om risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.